Puchacz (Bubo bubo), największa sowa występująca na terenie Polski, spotykana jest nielicznie w Karpatach, na Pomorzu, Mazurach i w białostockim. Żywi się przede wszystkim gryzoniami (60%), ptakami (12%), wśród których są wróble, wrony i cietrzewie, oraz płazami (12%), w większości żabami. Z braku innej zdobyczy atakuje również większe zwierzęta.